Verenigde Staten onder Trump: gaan ze Turkije achterna?

 Al jaren kampt Turkije met hoge inflatie. Hierbij zijn een aantal oorzaken aan te wijzen: de wereldwijde inflatie als gevolg van energiecrisis en het wijd verbreid beschikbaar zijn van geld. En het monetaire beleid van de Turkse centrale bank; hun president geloofd er heilig in dat een lage rente bijdraagt aan een verlaagde inflatie.

Dit gaat tegen de gangbare normen in: als geld goedkoop is, wordt het makkelijk uitgegeven en werkt het inflatie juist in de hand.

Het is dan ook hallucinant om te zien wat de (vermoedelijk) nieuwe president van de VS roept: ""Ik zal onmiddellijk een einde maken aan de verwoestende inflatiecrisis, de rentetarieven verlagen en de energiekosten verlagen", zei Trump op de laatste avond van de Republikeinse conventie in Milwaukee. Door flink te gaan boren zullen de prijzen flink dalen, aldus Trump."

(bron: IEX.nl).

De inflatiecrisis (is het een crisis als er teveel geld is, of is het een crisis dat dit bij een paar procent van de bevolking het geval is?) het hoofd bieden door de rente te verlagen. Strak plan...

Ook het verlagen van belastingen, waardoor het besteedbaar inkomen groeit, is niet per se een goed idee om de inflatie te beteugelen. Als mensen bereid zijn om méér te betalen, simpelweg omdat ze meer te besteden hebben, dan zal het leven duurder worden. Ook voor de mensen die niet profiteren van een belastingverlaging. Dat is juist de doelgroep die het nu al zwaar heeft, en het zwaarder zal krijgen. 

Het past allemaal haarfijn in de "Roaring Twenties" van de 21e eeuw. Waar nationalisme, xenofobisme en protectionisme de bovenhand voeren, in vrijwel alle landen. 

Maar waar men maar al te graag profiteert van goedkope producten uit andere regio's en men vooral géén eerlijke prijzen wil betalen voor lokale producten. 

Reacties

  1. Ik hoop heel erg voor de hele wereld en de hele mensheid dat Trump niet herkozen wordt in november.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vooral vreemd dat hij het zelfde roept als de vorige keer toen hij campagne voerde, onder zijn leiding zou Amerika weer groot worden. Als hij dat waar gemaakt had toen hij president was, dan zou hij dat wel gebleven zijn lijkt mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als ik lees waar Project 2025 voor staat, dan vrees ik dat de VS na 2025 geen democratie meer is. Het midden in de Republikeinse partij lijkt verdwenen, alleen het zeer conservatieve, rechtse deel lijkt overgebleven. Door middel van Project 2025 zullen ze alle instituties anti-democratisch maken. En als ze verliezen, plegen ze weer een machtsgreep en komen ze misschien alsnog aan de macht.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Quiz: route naar rijkdom

Geldsnor heeft het helemaal verkeerd aangepakt

Geldsnor en zijn nieuwe baan