Richting het einde van de zomer komt de herfst

 Het is waarschijnlijk te wijten aan de paar hete dagen, maar ik zie op meerdere plekken dat bomen hun blad laten vallen. Oké, de windstoten van de buitjes van de week kunnen er ook iets mee te maken hebben.

Toch is het onvermijdelijk, dat het einde van de zomer er aan komt en langzaam plaats maakt voor de herfst. Toegegeven, de zomer duurt tot 21 september (astronomisch) of 31 augustus (meteorologisch). Maar het verschil is elke dag zichtbaar én voelbaar.

Dit komt ook door hoe onze voornaamste woonruimte is gesitueerd: de keuken. Tijdens de hoogzomer (qua zonnestand) komt de zon hier op een bepaald moment en hoek binnen. De zon gaat dan onder in het noordwesten, waardoor de keuken al in de schaduw ligt als deze laag staat. Maar in deze tijd van het jaar schijnt de zon vrij laag naar binnen, tijdens etenstijd. Niet erg, maar daardoor valt het op.

Het valt ook op, omdat ik vroeg begin. Ik stap rond 6u in de auto en begin rond 7u te werken op maandag, dinsdag en vrijdag. De andere dagen sta ik ook vroeg op, maar ga ik hardlopen. Het valt ook dan behoorlijk op dat het later licht wordt: inmiddels pas rond 6:20 dat de zon opkomt!

Enfin: de zomer! Wat heeft deze gebracht?

Triple glas overal

In deze zomer is overal triple glas geplaatst. Een deel hebben we vorig jaar gedaan, de rest nu. Dat is echt heerlijk: je voelt dat de IR-coating zijn werk doet en je hoort niets meer van buiten. Een zaligheid die ik tot nu toe zelfs onderschat had.

Gezondheidsperikelen, nieuwe baan

Niet bij mij, ik ben zo gezond als een vis. Maar bij Lieftallige Echtgenote, waardoor onze vakantie een week korter werd en ook verder nogal een stempel drukt op van alles. 
Maar het was ook het seizoen waar ik mijn nieuwe werkgever mijn oude werkgever maakt en ik weer voor mijn oude werkgever aan de slag ging waardoor dit nu mijn nieuwe werkgever is. 
Ik zit nu met veel plezier weer elke dag in de auto naar het werk, heb een heerlijk team, een heerlijke job en bijzonder goede afspraken gemaakt voor de toekomst. 

Energieverbruik

Dit wordt ook de zomer met het hoogste percentage eigen verbruik van de zonnepanelen. Want we zijn minder kort op vakantie geweest, Lieftallige Echtgenote is meer thuis geweest en de zon heeft het niet al te best gedaan in met name juni.
Maar het is ook het eerste jaar dat de warmtepomp zorgt voor verwarmd tapwater, wat deze uitsluitend overdag doet.
Over de maanden juni en juli was het eigen verbruik bijna 32%, tegen 26.7% in 2023. 

Geen ander huis

We zijn wezen kijken naar een ander huis. En hebben besloten dat huis niet te kopen. Er moest voor zeker 200.000 EUR aan verbouwd worden. Dan is de vraag: wie heeft hier wat aan? Leuk, dat de kinderen alle ruimte hebben die ze zich ooit kunnen wensen. Een puberverblijf, grote slaapkamers, een boomgaard om in te kamperen en een voetbalveld. Prachtig. Maar: de komende jaren ben ik ieder weekend bezig met verbouwen. Voor wie is dat leuk?
Bovendien wonen we nu ook lekker; het enige wat we er daadwerkelijk op vooruitgaan is een vrij uitzicht. Is dat 1700 EUR bruto per maand waard? Plus nog de hogere gemeentelijke belastingen en een energierekening die 6000 EUR per jaar is ipv. 500 (ja, vijfhonderd).

Daar komt bij dat onze Terror-Achterburen hun huis hebben verkocht.

Reacties

  1. Vandaag las ik een bericht via de dpg media dat afwassen zoveel water kost. Ik herinner me dat jij daar ooit over schreef. Helaas kan ik het niet terugvinden. Opnieuw schrijven?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Groot huis = grote kosten en grote zorgen :-)
    Oftewel, goed dat je tot dat besef bent gekomen vòòrdat je het echt wilde kopen. Want uiteindelijk sta je zelf een hoop te klussen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Quiz: route naar rijkdom

Geldsnor heeft het helemaal verkeerd aangepakt

Geldsnor en zijn nieuwe baan