Vochtig weer: geen koeling maar droogstand

 Ik zit thuis te werken op het moment. En ik realiseer me opeens: wat is het warm in huis. Dit was natuurlijk sluimerend op de achtergrond wel aanwezig. Maar toch komt het besef vrij plotseling. Het is dan ook best warm buiten en dat was het gister ook. Op het moment van schrijven is het 28 graden buiten en waarschijnlijk in de tuin nog wel een paar graden warmer. Binnen in huis is het 25.2C met een luchtvochtigheid van 64%.

De neiging ontstond dan ook om te gaan koelen. Immers, ik zou de temperatuur vrij snel naar beneden kunnen brengen. Mijn woning heeft een massa binnen de "thermische schil" van ongeveer 75.000kg. Om het te vereenvoudigen tel ik de bovenverdieping niet mee.

De specifieke warmtecapaciteit van beton (daar ga ik even vanuit) is 880J/kg. In zijn totaliteit heb ik derhalve (voor interesse in de berekening, let me know!) 18kwh aan energie per graad in de thermische schil zitten. Met een COP van 4 zou het daarom 4.5kwh aan energie kosten om dit terug te koelen naar 24 graden.

Bij een gelijkblijvende relatieve luchtvochtigheid daalt het dauwpunt van 17.91C naar 16.96C. Iets minder dan 1 graad dus. 

Hier is ook best wat tijd voor nodig: Mijn airco heeft een vermogen 6KW, maar dat is een thermisch vermogen. Er is daarom een uurtje of 3 voor nodig.

Lucht ontvochtigen!

Maar: er is nog een manier om de gevoelstemperatuur* naar beneden te krijgen. Het drogen van de lucht. Deze stand zit ook op de airco en kan erg effectief zijn. Hoe effectief? Dat valt nog te bezien. Ik heb de airco nu op de droogstand gezet, met als doel het vocht uit de lucht te halen.
Als de luchtvochtigheid daalt naar 60%, dan is het dauwpunt gezakt naar 16.89C. Net iets lager dan wanneer de temperatuur een graad zou dalen.

De droogstand is in principe efficiënter, maar ik heb nergens kunnen achterhalen hóe efficiënt. 
Dit is natuurlijk wel te berekenen. 
Voor mijn benedenverdieping (iets meer dan 200m3 lucht) betekent het dat er 144 milliliter vocht uit de lucht gehaald moet worden. Om te benaderen hoeveel energie dat kost, moeten we kijken naar het energieverbruik van condensatie van waterdamp en de vrijkomende latente warmte. Lang verhaal kort: dit is slechts 0.09 kwh.

Nou gaat dat niet helemaal op; er zijn ook vochtinbrengende processen in de woning (koken, mensen, was, planten). Maar het principe blijft staan: het verlagen van de luchtvochtigheid kan in grensgevallen effectief genoeg zijn zonder de lucht werkelijk te koelen.
De reden dat ik zeg grensgevallen: bij veel hogere temperaturen zul je de lucht erg ver moeten uitdrogen om het dauwpunt effectief te verlagen. 

* de gevoelstemperatuur is in de meteorologie net iets anders dan dauwpunt. Het is de wind en temperatuur die daar de gevoelstemperatuur bepalen. In werkelijkheid speelt ook luchtvochtigheid een rol. Iedereen die ooit in de tropen is geweest zal dit kunnen beamen. 
Het grote verschil zit in het verschil tussen voelbare warmte (je omgevingstemperatuur) en latente warmte (warmte die gebruikt wordt om water te verdampen of condenseren)

Reacties

  1. Ik gebruik ook wel eens de droog stand van de airco. Het werkt goed. Ik heb echter nooit berekend of het efficiënter is dan koelen. Ik zie wel dat hij op een meer gelijk niveau blijft qua energieverbruik, terwijl het bij koelen soms hoger/lager is.
    De temperatuur wordt in de droog stand ook lager, en andersom: bij koelen daalt de luchtvochtigheid ook. Wat nou de airco nou precies anders doet in regeling weet ik dus ook niet. Ik verwacht zoiets: hij blijft ontvochtigen, in plaats van de regeling aanpassen zodat de gewenste temperatuur gehandhaaft blijft/wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De koelstand onttrekt warmte én vocht. De luchtvochtigheid blijft gelijk of neemt iets af. Als je alleen maar zou koelen, zonder vocht te onttrekken aan de lucht, dan krijg je een mega-probleem met condensatie.
      Stel je hebt buiten lucht met een temperatuur van 32C en een 50% luchtvochtigheid. Het dauwpunt is daarmee 20.28C. De absolute luchtvochtigheid is bijna 17 gram per m3.

      Als je deze lucht zou terugkoelen tot 22C, dan heb je een luchtvochtigheid van 87%. Op sommige plekken zal het condens op de muren staan, en de schimmels groeien sneller dan jij "Boe!" kunt zeggen.

      Verwijderen
    2. Snap ik. De relatieve luchtvochtigheid neemt toch wel significant af in koelstand. Zie ik aan cijfers, en je voelt het goed. Vandaag van 65 naar 57% binnen , is behoorlijk te merken.

      Verwijderen
  2. Op de MHI unit die ik heb is de droogstand niets anders dan de koelstand, met als aanvullende werking dat zodra de temperatuur X graden onder setpoint is dat hij koelen stopt en voor een korte tijd gaat verwarmen om zo de ruimte temperatuur op orde te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Best stel je inderdaad een temperatuur in die net boven de huidige temperatuur ligt. Het ontvochtigen gaat dan door, maar er wordt niet gekoeld. De latente warmte wordt grotendeels afgevoerd met de condensatie.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Quiz: route naar rijkdom

Geldsnor heeft het helemaal verkeerd aangepakt

Geldsnor en zijn nieuwe baan