Hoge stroomprijzen door duisterluwte: is een dynamisch energiecontract nog wel interessant?
Sinds lange tijd heb ik mijn elektriciteitsvraag afgedekt met een dynamisch energiecontract. Dit is een type contract waarbij ik ieder uur een andere prijs betaal voor elektriciteit.
Deze prijzen zijn gebaseerd op de zogenoemde "day-ahead" prijs, dus de prijs van morgen. Die is doorgaans rond 13:15 van de huidige dag beschikbaar. Met een beetje ervaring en gevoel valt er wel iets te zeggen van de prijzen, ook zonder dat de veilingen geweest zijn om de prijzen te bepalen.
Namelijk: de prijzen zijn het laagst wanneer er veel wind en veel zon is, en weinig vraag. Dit betekent dat het op een winderige, maar niet al te koude, nacht relatief goedkoop is. Evenals in weekenden (vooral rond het middaguur) en iedere middag van een zonnige dag, ongeacht de dag van de week.
Echter; de prijs wordt bepaald door nog iets: de "merit order". De prijs voor de hele markt wordt bepaald door de duurste "asset" die ingebracht wordt. Bij snel opschakelen of afschakelen betekent dit dure producenten zoals de warmte-krachtkoppelingen van tuinbouwers. Deze kunnen snel opschakelen en snel afschakelen met hun generatoren. Ook kunnen ze grote hoeveelheden vermogen zélf opnemen door de lampen aan te zetten.
De prijs wordt ook bepaald door de prijs van brandstof voor dit soort producenten. Een stijgende gasprijs leidt tot hogere prijzen omdat de marginale kosten (dus de kosten om te produceren) hoog zijn.
Duisterluwte
(dit nog los van extreme onbalans-kosten)
En dat voel je in een dynamisch contract!
De feiten zijn namelijk weliswaar feiten. Maar je beslissingen nemen op basis van uitschieters is niet erg handig. Op dit moment kost een kwh elektriciteit in een vast contract ongeveer 27ct per kwh.
Flink goedkoper dus dan de 86ct per kwh! Onderstaand een overzichtje van de duurste dag dit jaar. Let op: bedragen exclusief BTW en energiebelasting.
De piek is enorm, want dit zijn met recht recordbedragen. Het gemiddelde is uiteraard veel lager.
Kijken we naar de hele maand, dan zien we dat de werkelijkheid nog eens anders is; over de hele maand november gemeten ligt de flexibele prijs op 12ct. Inclusief energiebelasting en BTW rond de 25ct per kwh. Bijna 10% goedkoper dan een "vast" contract.
Ik denk dat een dynamisch energiecontract niet geschikt is voor mensen die maar wat doe zonder naar de werkelijkheid te kijken. Ik blijf bij mijn vaste contract met elk jaar overstappen voor de bonus. Aangezien ik met aftrek van de bonus rond de 12 euro per maand zit voor mijn energie (stroom en gas) vindt ik het prima zo. Past ook prima in mijn Meer door minder systeem van vaste lage lasten.
BeantwoordenVerwijderenDat klopt. Een nieuwe vorm energiecontract betekent ook dat je hier maar beter je gebruik op aan kunt passen. In ons geval is dit vrij makkelijk, al was de prijszetting in oktober wel erg vlak. Daar viel dus weinig te halen door te optimaliseren (8.3ct per kwh betaald ipv. gemiddelde van 8.7 ct, en dat excl. energiebelasting en BTW).
VerwijderenIn deze maand valt er wel veel te verliezen: een avondje de auto opladen op het verkeerde moment kost je zomaar een tientje per uur. Uiteraard is mijn laadpaal zo ingesteld dat deze de dure momenten vermijd, evenals de warmtepomp.