Elektriciteitsverbruik 2024: bijna 16 MWh

Geheel in oude traditie van mijn vroegere blog, ga ik jullie weer meer vervelen met mijn energieverbruik. 
Eerst nog even een samenvatting van mijn woning en situatie: 5-persoons huishouden in een vrijstaande woning, ongeveer 200m2 woonoppervlak. We hebben een PHEV en een EV, en rijden veel ivm. woon-werkafstand. We wonen in het midden, maar hebben specifieke wensen en eisen. Verhuizen zit er dus niet zo maar in.

Onze woning is sinds begin vorig jaar voorzien van een all-electric warmtepomp en sinds de zomer van drievoudig glas. Tevens hebben we 36 zonnepanelen op een 8KW omvormer, gelegen pal op het zuiden onder een hoek van 45 graden. Ik heb een dynamisch energiecontract.

Zonopbrengst 2024

De opbrengst van zonnepanelen was ronduit beroerd. Dit laat zich het makkelijkst vergelijken in een grafiek.Of 2. De eerste laat de opbrengst per jaar zien (2020 was het eerst volledige jaar dat we hier woonden). De tweede grafiek laat de opbrengst in de maanden zien, voor alle jaren. 2024 zit in alle maanden in de onderste regionen.






Afgelopen jaar hebben we wel een record neergezet op het gebied van zelfconsumptie. Bijna 40% van alle geproduceerde stroom is direct verbruikt zonder het net op te gaan. Dat is het hoogste percentage ooit. In absolute zin (immers, het was een donker jaar) was 2021 nog gunstiger; maar dat was een corona-jaar waarin we veel thuis waren.
In totaal is 56% van ons eigen verbruik gedekt door onze zonnepanelen. Dat is dan weer een dieptepunt; het record is bijvoorbeeld 82% uit 2022. Let wel: inclusief het verbruik van de auto's. 

Elektriciteitsverbruik 2024

Maar goed, de opbrengst zegt nog helemaal niets over de hoeveelheid elektriciteit die ik heb verbruikt afgelopen jaar. Dat is dus bijna 16 MWh, ofwel om exact te zijn 15.841 KWh.
In de maand januari hebben we nog iets aan gas verstookt: 53 m3 om exact te zijn. Dit is niet meegenomen in onderstaande taartgrafiek.
Verwarming is slechts 6% van het elektriciteitsverbruik, tapwater 4%. Dit lijkt wellicht weinig: gevoelsmatig zou verwarmen veel meer energie kosten dan het verwarmen van water. Maar de COP van tapwater ligt veel lager (rond de 2.5-3 versus 4.5-8 voor verwarmen). En tapwater gebruik je het hele jaar. De verwarming maar een paar maandjes.

Ons normale woningverbruik is erg hoog: bijna 6500kwh. Een deel hiervan is de airco (die we in januari nog gebruikten om te verwarmen) en de verwarming op de bovenverdieping. Deze is zelden aan (en uiteraar is dit de airco boven). Maar doet toch wel iets. 
Het grootste "pijnpunt" is echter de vloerverwarming in de badkamer. Deze is elektrisch en vreet energie. Een badkamer zonder verwarming is daarentegen geen optie.

De totale energierekening bedroeg 2008 EUR voor het hele jaar 2024 (inclusief de 53m3 gas). Voorwaar geen slechte score: dat is 167 EUR per maand. Weliswaar véél meer dan in de tijden van goedkope stroom (2024 was nadrukkelijk duurder dan de jaren er voor met een dynamisch contract), maar veel goedkoper dan een andere contractvorm.
Wat hier sterk in meeweegt is de beroerde opbrengst van zonnestroom: er is weinig gesaldeerd (energiebelasting & BTW).


Reacties

  1. Meer door minder3 januari 2025 om 12:29

    Waarom pas je de warmtevoorziening van je badkamer niet aan als dit een extreme energie slurper is?
    Mijn maandbedrag is al jaren laag (d.m.v. elk jaar overstappen en bonus) mede door de stroom die over is te gebruiken voor het verwarmen waardoor het gasgebruik minimaal is (meeste jaren minder dan 90 m3). De bij te kopen stroom is door de zonnepanelen ( salderen) gemiddeld rond de 0 kwh per jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat een watergedragen systeem aanleggen niet kan zonder aanzienlijk te verbouwen. Dat kost tienduizenden eur.
      Overstappen heeft bij dynamisch contract geen zin, en we hebben geen stroom over. Dit jaar zal wel goedkoper worden, als de zon meewerkt.

      Verwijderen
  2. misschien een optie om infrarood verwarming in de badkamer erbij te doen voor even snel warmte en dan de vloerverwarming op een lagere temperatuur te zetten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar word je zelf wel warm van, maar de lucht niet. Verwarming in de badkamer is er niet alleen voor comfort, maar ook tegen het vocht. Warmere lucht bevat meer vocht (of kan dat bevatten) waardoor je minder condensvorming hebt. Ook is het vocht makkelijker af te voeren, omdat vochtige en warme lucht beter opstijgt naar de ventilatie. Op zichzelf is vochtige lucht al lichter dan droge lucht, maar het zal ook sterk tegen muren condenseren. Voor comfort is IR dus wel prima, maar voor de vochtigheid minder.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Quiz: route naar rijkdom

Geldsnor heeft het helemaal verkeerd aangepakt

Geldsnor en zijn nieuwe baan