Black Thursday of Trumpageddon?

 In een poging om het grootste, meest geweldige land ter wereld te beschermen tegen de linkse woketivistische communisten, heeft Zijne Grote Wijsheid "The Really Unpredictable Media Phenomenon" (Trump, in het kort) aangekondigd de wereld te straffen met invoerrechten.

Dit tegen alle adviezen in (maar die zijn links, woke of gewoon knettergek). 

Vandaag maakt een "goede kans" om terecht te komen in de Top10 van grootste verliesdagen, gemeten aan de hand van de S&P500. Althans, ik heb Copilot (jep, Amerikaans) een lijstje op laten stellen. Die staat niet op volgorde, want eigenlijk kan AI nog niet zoveel. Of het volledig is, of zelfs klopt, is moeilijk te checken. Maar het is een aardige indicatie. Let op 11 september 2001: slechts een kleine 5% verlies. Daar gaat vandaag dunnetjes overheen, schat ik zo in.

Inflatie en onzekerheid zijn spoken op de beurs. Inflatie vanwege de toenemende terughoudendheid van consumenten om producten te kopen (als het te duur is, kopen ze niets), maar vooral vanwege het instrument wat gebruikt kan worden om inflatie te beteugelen: het verhogen van de rente door de FED.

Daarmee wordt groei duurder - het kost meer om te lenen, en dus wordt er minder geïnvesteerd. Dit nog los van het ieniemienie-meuterige effectje op de staatsschuld van de VS. Die is momenteel zo hoog, dat ze nu al bijna meer uitgeven aan de staatsschuld, dan aan defensie. Wow. Da's bijna analoog aan Eminem die in een liedje aangeeft dat ie meer drugs gebruikt dan z'n moeder. Gewoon wow!

De "futures" wijzen nu op een opening van -3.6% voor de S&P500. Dat gaat pijn doen. Onthoud 2 dingen: als je geschoren wordt moet je stil zitten, en vallende messen moet je niet proberen te vangen.

Gelukkig heb ik weinig (directe) exposure aan de VS. Ik werk alleen voor een Amerikaans bedrijf. 

16 maart 2020: -12% (COVID-19-pandemie).

19 oktober 1987: -20,47% (Black Monday).

12 maart 2020: -9,51% (COVID-19-pandemie).

9 oktober 2008: -7,62% (Financiële crisis).

15 oktober 2008: -9,03% (Financiële crisis).

29 september 2008: -8,79% (Financiële crisis).

27 oktober 1997: -6,87% (Aziatische financiële crisis).

1 december 2008: -8,93% (Financiële crisis).

20 oktober 1987: -8,28% (Nasleep van Black Monday).

11 september 2001: -4,92% (Aanslagen in de VS).


Reacties

  1. Ja, dit gaat pijn doen, maar ik vind jouw lijstje (dat niet helemaal klopt, AI spuugt maar wat uit natuurlijk, maar aardige indicatie zoals je zegt) wel geruststellend eigenlijk: daar zijn we toch ook allemaal overheen gekomen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor mij als dividendbelegger zijn dit de heerlijke koopmomenten. Aandelen dalen door paniek op de beurs, niet omdat het bedrijf het slecht doet.

    “The time to buy is when there’s blood in the streets”

    Volgens de overlevering is deze zin bedacht door Baron Rothschild, een bekende achttiende-eeuwse Britse bankier. De Britse beurs raakte in 1815 flink in paniek tijdens de Slag van Waterloo, die uiteindelijk het einde betekende van het bewind van Napoleon Bonaparte. Rothschild sloeg zijn slag en nam grote belangen in aandelen die flink waren afgestraft, waarna de beurs weer opveerde. (https://www.belegger.nl/artikel/481423/5-beurswijsheden-voor-elke-belegger.aspx)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Geldsnor heeft het helemaal verkeerd aangepakt

Quiz: route naar rijkdom

Geldsnor en zijn nieuwe baan