Ga je verbouwen? Maak deze (dure) fouten niet!

 Geldsnor heeft al aardig wat verbouwd in zijn leven. Ik ben dan ook best een handige Harry. Hier heb ik op mijn vorige blog al het nodige over geschreven. 


Maar, zo weet ik ook wat je allemaal "fout" kunt doen. Het gaat hier niet om smaakgevoeligheid. Als jij een Corona-visgraat-zwarte-stalen-deur-interieur wil, dan is dat je goed recht uiteraard. Als je meer voor industrieel-plattelands-chique gaat, is dat ook prima. Daar gaat het dus niet om.

Maar wat dan wel? Om keuzes die je later niet meer gemakkelijk kunt herstellen. Omdat dit onpraktisch is, of gewoon heel duur. Of beiden. Voorbeelden zijn kozijnen, verlichtingspunten, rioleringsdingetjes en vloerverwarming. 

Neem geen elektrische vloerverwarming!


Om met de duurste te beginnen: elektrische vloerverwarming. Kies, indien mogelijk, altijd voor een zogenaamd watergedragen systeem. Hiervoor zijn een aantal redenen. Ten eerste is de capaciteit veel groter dan van elektrische vloerverwarming. Maar het is ook veel goedkoper. Elektrische vloerverwarming heeft een efficiëntie die nooit hoger kan zijn dan 100%. Uit 1kwh elektriciteit kan niet meer dan 1kwh warmte komen. Dit kost ongeveer 25ct per kwh. 
Een watergedragensysteem kan werken op een warmtepomp, of met gas. 1kwh warmte uit gas kost ongeveer 15ct per kwh. Een kwh uit een warmtepomp kost ongeveer 5ct per kwh (afhankelijk van de temperatuur van het water en de buitentemperatuur). 
Dit is dus veel goedkoper.
Het is dan wel raadzaam om de vloerverwarming een aparte zone & thermostaat te geven. Want doorgaans moet het daar warmer zijn dan elders in de woning en blijft de warmtevraag ook buiten het stookseizoen langer in stand.

Verlichtingspunten


Verlichtingspunten maak je later niet eenvoudig meer bij. En verlichtingspunten die er zijn, laat je zelden ongebruikt. Tientallen spotjes in een plafond worden al snel duur, omdat ze nu eenmaal meer stroom verbruiken. Het zijn er meestal ook veel te veel; waardoor je ze uit laat, of dimt. Zonde. Neem er gewoon minder of werk met staande lampen op de vloer.
Hetzelfde geldt voor buitenverlichting. Daar heb je gewoon niet zoveel van nodig.

Kozijnen & glas

Als je toch je kozijnen vervangt (of je glas); plaats dan meteen triple glas. Dankzij de extra subsidie zijn de meerkosten verwaarloosbaar, maar je hebt er je leven lang plezier van. Minder geluid, minder warmteverlies en dus een lagere rekening. 

Riolering & waterleiding


Aannemende dat je niet in een "centre pompidou" wil wonen, zijn je leidingen weggewerkt in plafonds, vloeren en muren. Daar kun je later niet meer bij. Zomaar ergens een toiletje bijprikken is niet evident, zelfs niet als Bob Sikkes het doet in een woonprogramma. Daar komt véél leidingweg en veel hak & breekwerk bij kijken. Een sanibroyeur is geen goed alternatief voor een dikkere rioleringsbuis. Denk hier dus goed bij na als je gaat (ver)bouwen. Doe het nu, of doe het nooit. Bedenk dat nog nooit iemand spijt heeft gehad van een tweede (of derde) toilet. Wel van een enkel toilet. 

Ow, als laatste puntje: schilder je plinten voordat je ergens gaat wonen. Gewoon doen. Of doe het nooit meer. 

Reacties

  1. Top tips!

    En ja, er is te veel buitenverlichting

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Spreadsheets FTW8 april 2025 om 23:09

    Netwerk
    Alles wat ‘niet beweegt’ wil je eigenlijk bedraad aansluiten. Dus elke kamer een UTP aansluiting of minstens een loze leiding waar je later UTP in kan stoppen. Vergeet een eventuele garage en/of schuur niet. En sommige kamer krijger er trouwens zelfs twee. (Voor als wederhelft de TV opeens aan de andere kant wil.) Denk nu ook meteen aan strategische plekken voor Access Points. Ik had bijvoorbeeld heel graag een UTP op de overloop en in het trapgat gehad…

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb geen enkel UTP-punt in mijn huis, alles gaat draadloos via PoE's. Nog nooit spijt van gehad.
      Maar ik kan me voorstellen dat mensen het willen. Ik snap zelf alleen nog niet waarom, want ik zie het voordeel niet. Maar ik leer graag bij :-).

      Verwijderen
    2. Spreadsheets FTW9 april 2025 om 03:38

      Draadloos via PoE klinkt wat tegenstrijdig. Begrijp ik dat je accesspoints via PoE aangesloten hebt en de devices met de AP’s laat verbinden?

      Reden om zoveel mogelijk direct via (Po)Ethernet te doen, is dat bedraad stabieler en sneller is dan radio. Daarnaast houd je bandbreedte vrij voor apparaten die daadwerkelijk mobiel zijn.

      Ander voordelen zijn beperken van interferentie en elektrosmog. Aluhoedjes zijn echt niet nodig, maar adviezen om antennes niet tegen je hoofd te houden zijn er niet voor niets.

      En überhaupt, waarom zou je TV’s, gameconsoles, sonossen, set-top-boxen, omvormers, warmtesystemen etc via WiFi aan willen sluiten? Die dingen staan op een vaste plek en verplaatsen zelden tot nooit. Via WiFi kan allemaal wel, maar mijn klustip zou zijn: Als je toch bezig bent, leg/trek die UTP er vast bij. Kost op dat moment bijna niks en later heb je de kans niet meer.

      (Blijf in ieder geval weg van oplossingen die beloven internet via je stopcontact te laten lopen.)

      Verwijderen
    3. De PoE zit uiteraard met een aansluitsnoer op het elektriciteitsnet en krijgt daaruit dus zijn internetverbinding. Met deze accesspoints verbind ik draadloos. Exact volgens jouw laatste punt dus, wat hier al heel erg lang goed werkt.

      Mijn gameconsole is alleen aangesloten op wifi vanwege de updates - online wordt bij ons niet gegamed. Sonos, set-top-boxen en dat soort dingen hebben wij niet, dus wellicht dat ik het probleem daarom niet ken.

      Waarom draadloos? Hmmz. Nu komt het: omdat we nooit draden hebben getrokken ;-).
      Maar, ik heb er wel overal rekening mee gehouden: we hebben vanuit de meterkast naar iedere ruimte een loze buis liggen, dus we kunnen nog altijd overal een UTP-tje trekken.

      Verwijderen
    4. Spreadsheets FTW9 april 2025 om 05:05

      I see, een powerline adapter. (PoE is de andere kant op. Je sluit dan een UTP-kabel aan en voorziet zo het aangesloten apparaat, meestal een AP of een switch, van stroom. De power komt over de ethernetkabel, vandaar PoE)

      Mooi dat die powerline adapters werken. Wel fijn dat je de loze leidingen ook hebt. Als je ze nodig hebt, kan je er altijd op terugvallen. Ik vind het onaardig om te zeggen, maar mijn ervaring is dat iedereen met een powerline adapter een keer aan de beurt komt... (sorry)

      Zelf heb ik bij de bouw van ons huis rekening gehouden met 'overal UTP'. Na oplevering meteen kabels en een patchpaneel in de meterkast. Had achteraf ook graag AP's in trapgat en op de overloop gehad. Helaas... Want nu komt wat je beschrijft: nu is het onpraktisch en duur om het alsnog aan te leggen.

      Verwijderen
    5. Ah ok, spraakverwarring. Ik ben benieuwd. Tot nu toe werkt het goed. Maar met 3 kinderen kan het best zijn dat we ooit een keer stabieler internet nodig hebben elders in het huis, of meer bandbreedte.

      Voordeel is wellicht dat ik vrijstaand woon en geen last heb van interferentie van omliggende netwerken. Dit wordt nog verder versterkt door mijn triple glas, waardoor signaal van buiten sowieso minimaal is (bellen gaat ook alleen via wifi, het 4/5g signaal komt nauwelijks door de ruiten heen).

      Verwijderen
  3. Oh ja, die plinten moet ik nog schilderen.. :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Geldsnor heeft het helemaal verkeerd aangepakt

Quiz: route naar rijkdom

Geldsnor en zijn nieuwe baan