Geen terugleverkosten betalen? Begin vandaag
Er is een hoop gedoe over salderingsregelingen en terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters. Of zelfs mensen die ondanks mijn nadrukkelijke waarschuwing op mijn vorige blog toch besloten hebben om zonnepanelen te huren...
Over de salderingsregeling kan ik kort zijn: niet zeiken, al vanaf 2014 is er sprake van het aanpassen en afschaffen van deze regeling, initieel per 2020. Niet meegekregen? Dan heb je zitten slapen.
Terugleverkosten of vergoeding is een ander verhaal. Voorheen onbekend en ongekend, maar ergens wel begrijpelijk. Je hoeft alleen te kijken naar dagen als vandaag om het te begrijpen.
Vanochtend kost elektriciteit nog 8ct per kwh. Vanmiddag levert verbruik je meer dan 40ct per kwh op. Om vanavond weer 15ct per kwh te kosten (alles excl. energiebelasting).
Dit betekent dat jouw levering van zonne-energie de energiemaatschappij vanmiddag ook 40ct per kwh kost en dankzij het salderen ze die vanavond moeten teruglevering aan jou voor 50ct per kwh meer! Met veel klanten doet dat veel pijn.
Dit kunnen we als maatschappij voorkomen: verplaats je gebruik naar momenten dat de zon schijnt en vooral naar het midden van de dag, zeker in de weekenden. Wassen, vaatwasser, droger, autolader, warmtepomp, boiler, airco: die gebruik je in de middag. Niet s avonds. Niet s ochtends. Niet in de nacht. Overdag.
Daarmee voorkomen we dat de groene energie niet wordt verbruikt en in de avond centrales staan te ronken, de kosten uit de hand escaleren en een hoop gemauw in de media.
(Uiteraard gaat vanmiddag weer 3 uur lang volledig automatisch mijn omvormer uit).
Beste Geldsnor,
BeantwoordenVerwijderenIk ben het helemaal met je eens om zoveel mogelijk je eigen opgewekte energie zelf te gebruiken. Helaas lukt dit me overdag niet en ik heb wat constante verbruikers (zeeaquarium en vijver). Ik ga de optie onderzoeken of ik een thuisaccu overdag kan opladen en die energie dan ‘s avonds en ‘s nachts te gebruiken. De kosten voor zo’n thuisaccu worden steeds lager en er zijn doe-het-zelf (plug&play) opties, zoals de Plug-in batterij van het Nederlandse bedrijf Homewizard. Ik ga eerst mijn verbruik en opbrengst van de zonnepanelen beter in kaart brengen met een P1- meter in de meterkast (en de Homewizard app).
Nu betaal ik vaste terugleverkosten per dag (ca. €10,- per maand) en mogelijk kan ik dan beter mijn panelen afmelden en een accu opladen I.p.v. terugleveren.
Wat zijn jouw gedachten hierover)?
Die Plug-in batterijen zijn niet zo simpel als het lijkt: apparaten met een aansluitvermogen groter dan 2KW mogen niet in een stopcontact...
VerwijderenOf jij je panelen afmeldt of niet maakt niet uit; je levert terug. Je productie zal zo groot zijn in de zomer dat je panelen dat accuutje in een uurtje hebben volgestopt, en je het ook zo weer leeggetrokken hebt. Als je een grotere accu hebt, krijg je die in de winter niet vol.
Streven naar 30-35% eigen verbruik moet lukken, zeker met constante verbruikers. Af en toe een vaatwasser overdag aanzetten scheelt al de wereld.
Het klinkt op papier echt énig! Maar als ik overdag werk, laad ik mijn auto uiteraard 's avonds/'s nachts op. Op een vrije dag kan het overdag, maar aan één of twee ladingen per week heb ik niet voldoende. Ook is wassen en drogen in een gezin niet altijd uit te stellen tot specifieke momenten op de dag; zeker niet als je werkt en je huishouden dus op bepaalde momenten moet concentreren en soms niet kan wachten om wasjes op een specifiek tijdstip te laten gaan. En hoe kun je alleen je huis 's middags verwarmen als het in de winter 's avonds en 's nachts maximaal afkoelt? Loop je dan 's morgens in je skipak naar de badkamer?
BeantwoordenVerwijderenWe kunnen een mooi pleidooi houden over de kosten die energiemaatschappijen maken, maar feit blijft dat er steeds weer korte termijn regie plaatsvindt (voornamelijk bij de overheid) en dat de gevolgen daarna weer in ons consumentengezicht worden gegooid. Kijk alleen al naar de voordelen rondom elektrisch rijden. Werd een tijdje gestimuleerd en nu totaal de grond in geboord. En maar roepen dat we moeten verduurzamen.
Maar als je 'ons' steeds weer een worst voor houdt en daarna keihard afstraft, dan houdt de gemiddelde consument echt geen ruimte over om 'mee te denken'.
Ik postte het ook op zondag ;-). Dat is voor de meeste mensen een vrije dag. Dat gezegd hebbende: 's nachts opladen is al een stuk beter dan in de avond, qua netcongestie.
VerwijderenIk heb een gezin met 3 kinderen, en het wassen en drogen uitstellen tot bepaalde momenten lukt hier vrij aardig. Niet altijd. Maar het hoeft nooit 's avonds. Maar ik kan niet altijd wachten tot het weekend, inderdaad.
Opladen van de auto doen wij dagelijks - op donderdag werk ik thuis en laad ik 'm op overdag, wat ik op vrijdag heb leeggereden wordt bijgeladen op zaterdag of zondag. De rest gaat in de nachten.
Qua huis verwarmen: goede isolatie helpt. Uiteraard is er een ondergrens, waarbij het afkoelen beperkt wordt en er toch iets wordt bijgestookt. Die ondergrens bereiken wij zelden, en overdag stoppen we dus veel warmte (of koude) in de woning.
Het overheidsbeleid is wat springerig op bepaalde gebieden. Zo ook bij het salderen. Dat zou al jaren geleden beperkt worden en ze bleven het maar uitstellen. Wegenbelasting op elektrische auto's kwam inderdaad behoorlijk plotseling (en is nog steeds niet volledig uitgewerkt).
Netbeheerkosten is geen overheid. Terugleverkosten ook niet. En die kun je dus heel behoorlijk beperken door zelf energie te gebruiken als het kan. Kan niet altijd - maar heel vaak wel. Hier staat ook geen fancy apparatuur die alles regelt, ik gebruik gewoon de ingebouwde knopjes op de machines.
Beste Geldsnor,
BeantwoordenVerwijderenIk lees met veel interesse en plezier uw blog en hecht veel waarde aan uw inzichten. Zo ben ik ook benieuwd of u bekend bent met de Zonnedimmer. Dit geeft je een vergoeding als er te veel stroom teruggeleverd wordt aan het net en je omvormer wordt gedimd. Meer informatie: https://www.zonnedimmer.nl/#hoe-het-werkt
Wat is uw mening over dit initiatief?