Eerste traditionele "typische zomerdag" van het jaar

Morgen, zaterdag 6 april, is wellicht de eerste officiële zomerse dag van het jaar. Een zomerse dag is een dag waarop het minimaal 25C wordt, en om dit "landelijk" te maken wordt gekeken naar De Bilt.

Dit wordt de nieuwe norm voor het voorjaar en de zomer: sterk negatieve elektriciteitsprijzen in de middag. Dit komt enerzijds door een teveel aan productie (zonnestroom maar ook wind) en anderzijds door de afwezigheid van vraag.

Gedeeltelijk is het gebrek aan vraag een gevolg van het feit dat het weekend is. Veel bedrijven zijn immers gesloten en productie ligt in weekenden nu eenmaal lager.
Maar er is ook minder vraag naar warmte; warmtepompen zullen morgen uit staan omdat woningen niet verwarmd hoeven te worden. Het zal een lastige dag worden voor Tennet en voor tuinders. Waarom tuinders? Omdat zij in de middag hun verlichting aan gaan schakelen, en die op de juiste momenten weer gaan afschakelen.

Waarom voor Tennet? Die zullen moeten opregelen en afregelen op basis van de werkelijke vraag en aanbod (de onbalansmarkt). Die is zeer volatiel en onvoorspelbaar. Er is een massa aan batterijen in gebruik genomen en steeds meer mensen hebben de optie in hun omvormers gevonden om deze automatisch uit te schakelen bij negatieve prijzen. Tegelijkertijd zijn er veel meer elektrische voertuigen op de weg in vergelijking met vorig voorjaar. Er is dus relatief weinig ervaring om uit te putten.

Hier in Huize Geldsnor zal morgen de omvormer aan blijven (de tarieven inclusief energiebelasting liggen nog nét boven 0) maar zal de auto opgeladen worden, de was gedraaid en warm water gemaakt worden in de (warmtepomp)boiler. 

Reacties

  1. Schreef ik nou Geldnerd? Ik hoop toch Geldsnor🤗

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat fijn dat je blijft bloggen. Ik kan je blogs altijd erg waarderen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Quiz: route naar rijkdom

Geldsnor gaat op Blogspot

De thuisbatterij: goed plan, of niet?