Alle subsidies binnen

 Geldsnor heeft sinds de zomer van 2023 flink geïnvesteerd in de woning. Duurzaamheid is een belangrijk thema hier. We rijden weliswaar veel auto (elektrisch & PHEV), maar verder zijn we behoorlijk zuinig. 
Kleding komt veel (maar toegegeven, lang niet alles) via Vinted, we eten weinig vlees en kopen ook aardig wat eten lokaal bij de boerderijwinkel.

Verder heeft ons huis 32 zonnepanelen en stoken we al jaren op de airco het huis warm.
Begin 2023 hebben we besloten om de laatste stappen te nemen. We hebben een lokale warmte-terugwin-installatie geplaatst in de bijkeuken én besloten triple glas te nemen.

De eerste "batch" hiervan is geplaatst in juli 2023. De tweede batch is geplaatst afgelopen juli. 
Ook hebben we een volledig elektrische warmtepomp geplaatst, met boilervat voor het tapwater en een buffer voor de vloerverwarming. 

Op beide maatregelen was subsidie te krijgen. Maar: je mag voor 1 maatregel maar 1 keer subsidie aanvragen. Dat betekende dat voor het aanvragen van de subsidie voor het glas, we moesten wachten tot álles geplaatst is. Anders had de tweede (veel grotere) batch niet meegenomen kunnen worden. 

De subsidie op de warmtepomp is al in het voorjaar uitgekeerd (3525 EUR). En vandaag kreeg ik bericht van het glas: we krijgen 3406 EUR subsidie. 
Samen toch mooi 6931 EUR subsidie. Overigens waren de kosten vele malen hoger; de warmtepomp was 22k EUR en het glas bij elkaar 28k EUR. 

Over terugverdientijden kunnen we het beter ook niet hebben: onze energielasten zijn zó laag, dat we het nooit terugverdienen. Maar we hebben er wel heel veel comfort voor terug. Op het gebied van warmte dankzij de vloerverwarming ipv. de airco. En op het gebied van geluid dankzij het triple glas: onweer hoor je niet eens binnen, het is vrijwel perfect geluidloos!

Reacties

  1. Toch een mooi bedrag retour. Past het nieuwe glas in de bestaande kozijnen of moesten die ook vervangen worden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor triple glas geldt dat je alleen maar subsidie krijgt als je de kozijnen vervangt.
      Maar in ons geval wilden we juist de kozijnen vervangen, en was als gevolg daarvan de keuze: triple glas of HR++ glas. De méérkosten voor triple glas tov HR++ glas zijn in dat geval minimaal.

      De kozijnen wilden we vervangen, omdat ze aan schilderwerk toe waren. Dat kan ik zelf, maar het was ontzettend veel werk waardoor ik andere dingen niet zelf had kunnen doen. We hadden namelijk zo'n traditionele "boerderij-vakverdeling". Dit was best slecht gedaan en daardoor niet mooi. Sowieso kost het veel lichtinval (4% van het raamoppervlak was bedekt met roedes).

      Het schilderen zou maar liefst 7.000 EUR kosten en dat is niet grappig meer...

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Quiz: route naar rijkdom

Geldsnor heeft het helemaal verkeerd aangepakt

Geldsnor en zijn nieuwe baan