Tesla winstgevendheid door het afvoerputje

 Tesla. Ooit een geliefd merk door mij en velen. Een flamboyante Iron Man als CEO en grootaandeelhouder, die zich inmiddels ontpopt als een kruising tussen Skynet (je weet wel, de vijand in de Terminator), John Carlyle (Elysium, een andere film) en een voorvechter van de Apartheid, om het netjes te houden.

Het aandeel is eveneens niet meer zo geliefd. Sinds de top in december, kort na de verkiezingen in de VS, is het bedrijf 40% van zijn waarde verloren. Dat lijkt véél, maar is feitelijk nog veel te weinig.

De huidige prijs van ongeveer 282 dollar is namelijk nog altijd gebaseerd op een Price to Earnings ratio van bijna 140. Dit is bijna 35x de waarde van Volkswagen die slechts 4.5x PE noteert.
Met andere woorden: de markt verwacht dat de omzetontwikkeling en met name de winstontwikkeling een enorme groei door gaat maken. Je hebt immers 140x de huidige winst nodig om te komen tot de marktwaarde. 140 jaar lang de huidige winst is een vrij lange periode. 

Er staat mijns inziens dan ook een enorme koersimplosie te wachten. Dat gezegd hebbende is dit geen advies en heb ik geen belang bij de uitkomst. 

Waarom verwacht ik die koersimplosie:
Simpel; in het vorige kwartaal rapporteerde Tesla een winst van 2.4 miljard USD, inclusief een 600 miljoen EUR winst op de waarde van hun bitcoin-holdings. Ten opzichte van die waardering staat de bitcoin op dit moment op een verlies van 300 miljoen USD. Bij gelijkblijvende randvoorwaarden betekent dit een genormaliseerde winst van slechts 1.5 miljard USD.

Tel daarbij de acute vraaguitval naar nieuwe Tesla's. In Europa bijna 50% minder in januari - en dat was nog op basis van verkopen vóórdat hij zich actief met van alles bemoeide. Ik verwacht niet dat het in februari beter gaat. En ook in Australië zijn de leveringen in januari met ruim 1/3e. 
Minder sales betekent ook minder carbon credits die ze kunnen verkopen aan andere fabrikanten.

Mijn persoonlijke verwachting is derhalve een flinke crash (bovenop de duikvlucht van nu). Het kwartaal is echter nog lang...


Update: ook in februari was het aantal leveringen ruim 20 procent lager dan in februari 2024 en 60 procent lager dan 2023 (Nederland).

Reacties

  1. Ik heb geen eigen auto. Ik deel hem met mijn vader. Maar een elektrische auto zal er nooit komen. Ze hebben weer eens bewezen tijdens de winterkoude dagen dat ze te onbetrouwbaar zijn voor iemand die langere afstanden rijdt. Als er een nieuwe auto komt dan is het een hybride auto.
    Daarnaast is het goed dat die rare vent eens het deksel op zijn neus krijgt. Zijn gedrag laat heel wat te wensen over. Wie neemt zijn kind van 4-5 nu mee naar een persconferentie, tel daar alle rare uitspraken op die hij deed en doet. Nee, ik zal niet gauw iets gaan aanschaffen waar hij voordeel van heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe hebben ze bewezen tijdens de winterkoude dagen dat ze te onbetrouwbaar zijn voor langere afstanden? Wat is een langere afstand?
      Ik rij behoorlijk veel en heb nergens last van, en slechts een auto met iets meer dan 40kwh accupakket. Persoonlijk zou ik niets anders meer willen dan een elektrische auto -> maar ik rij dan ook al elektrisch sinds 2018.

      Verwijderen
    2. Zoon van buren had een dure elektrische leaseauto gekregen. Moest vanuit Zuid-Limburg naar Arnhem. Moest hem daar alweer aan de laadpaal zetten anders kwam hij tijdens de vorstperiode niet eens meer thuis. Hij is automonteur geweest en werkt nu voor de RDW. Als het aan hem lag kreeg hij een hybride auto maar de RDW moet het goede voorbeeld geven en gaat dus elektrisch.

      Verwijderen
    3. Ah, de bekende zoon of oom van etc. Zelden tot nooit zelf ervaring dus.
      Ik rij makkelijk 200km op 1 lading met een e208. De beste man rijdt dus zeker geen 100, en een exceptionele afstand. Daar steek ik met mijn 75000km per jaar schril bij af :-)

      Verwijderen
    4. Heb het niet nauwkeurig nagemeten, maar het komt me voor dat de retourrit Zuid-Limburg - Arnhem de 200 km verre overschrijdt. In mijn werkzame periode moest ik regelmatig in Maastricht zijn en ging er dan altijd vanuit rond 380 km moeten rijden voor de retourrit. Ik woon een km of 15 noordoostelijk van Arnhem.

      Verwijderen
    5. Van noord-Limburg tot Maastricht is al 140km. Arnhem enkele reis bijna 200. Noord-Limburg ligt dichter bij Zwolle dan Maastricht. Dus ja, het is absoluut verder dan 200km. Ook met een hybride auto moet je elke 2 dagen tanken. Kost meer tijd dan inloggen en je krijgt stinkende handen.

      Verwijderen
  2. Tesla is niet als apple, in de zin dat apple verdient aan de verkoop van producten, vervolgens abonnementen en mensen vervolgens vast blijven zitten in het eco systeem.
    Tesla zal de concurrentie op prijs per auto niet kunnen winnen van China en tesla kopers zijn niet altijd merk trouw, maar met b.v. sommige services (denk aan supercharging netwerk of de premium subscription in de autos, of "onderhoud") kunnen ze nog wel heel lang geld blijven verdienen per verkochte auto. Maar nooit zoveel om die waardering terug te verdienen.
    De enige mogelijkheid dat er zoveel verdient wordt, is als ze meerdere nieuwe markten weten aan te boren. Dus b.v. de nr 1 worden in thuisbatterijen, self driving, alle trucks ter wereld worden vervangen door Elektrische Teslas, ze de wereldleider worden op het gebied van accus of ze andere nieuwe producten op de markt kunnen zetten. Hier hebben ze veel concurrentie en vaak geen significante voorsprong meer, dus ik zie het niet gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hoeft bij Apple nergens aan vast te blijven zitten. Je telefoonabonnement draait bij een telefonieprovider en de meeste apps zijn zowel voor apple als google/android beschikbaar. Mensen vinden het misschien gedoe/lastig, maar dat is wat anders.

      Schrijver

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Geen schoonmaakster meer!

Toch een hondje

Geen terugleverkosten betalen? Begin vandaag